Skřítci

15.08.2011 19:05

 

KDO JSOU SKŘÍTCI?

Skřítci jsou malé kouzelné bytosti nadané čarodějnou mocí a schopností učinit se neviditelnými.Anglický název pro skřítka "fairy" je odvozen z latinského slova Jata, tj. osud, sudička. Sudičky byly tři staré ženy, které snovaly a kontrolovaly vlákna osudu. Skřítci se často objevují v keltském folkloru, tedy ve Walesu, Irsku, Bretani, Cornwallu, v severní Evropě, ve Skandinávii a na Islandu.

Existence skřítků bývá vysvětlována různě.Věří se, že to jsou strážci uší mrtvých.Jsou pro běžné lidi neviditelní, s výjimkou těch, jimž se zjevit chtějí, anebo těch, kdo jsou schopni je vidět svým vnitřním zrakem. Obývají rostliny a stromy anebo žijí v podzemí, kde se zastavil čas. Různým způsobem trápí a zlobí lidi, zejména ty, kteří jim nabídnou nějaké jídlo.
Na druhé straně však odměňují smrtelníky, kteří jim nezištně pomohli. Nosí jim nejrůznější dary a plní jejich přání: skřítkové totiž umějí přenášet věci i lidi jakýmkoli prostorem. Skřítci se také mohou proměnit ve vrány či havrany. Takovéto proměny využívají především v případech, kdy chystají nějakou neplechu či zločin.